Wątek zablokowany 2015-11-11 18:30 przez dzek69.

[Java Script] Srodowisko pracy??

0

Jakich środowisk programistycznych używacie do pisanie skrytpów javy?
Czy moze kożystacie tylko z przeglądarki i sprawdzacie z każdym razem efekt swojej pracy ??

0

notatnik+IE 6.0

0

Jakich środowisk programistycznych używacie do pisanie skrytpów javy?
Czy moze kożystacie tylko z przeglądarki i sprawdzacie z każdym razem efekt swojej pracy ??

jest takie przysłowie :-D że jak zadziała pod NetScape'em 4.x to już wszędzie łyknie

0

niezbyt kapie oco chodzi... prefix java script, ale piszesz coś o skryptach javy... chodzi ci o aplety??

0

A może kolega nie wie że istnieją Java i Java script. Java to np. http://www.czateria.interia.pl a java script to skrypty upiększające naszą stronę, lub pomagające w nawigacji (można więcej ale mi sie wymyslac niechce) np. java script zastosowany jest przy wstawianiu emotek do postu.

0

niezbyt kapie oco chodzi... prefix java script, ale piszesz coś o skryptach javy... chodzi ci o aplety??

a czy "java script" a "scripty javy" to przypadkiem nie to samo ?

0

a czy "java script" a "scripty javy" to przypadkiem nie to samo ?

Nie!! Java jest jezykiem programowania, i to co się w nim robi to samodzielne progoramy lub programy dzialające w Sieci, tzw. aplety, [u]nie skrypty[/u].
Natomiast Java Script to język skryptowy i pisze się w nim skrypty - [u]skrypty JS[/u].

Ogromniasta liczba osób je myli :-[, ale dlaczego [???].

0

a czy "java script" a "scripty javy" to przypadkiem nie to samo ?

Nie!! Java jest jezykiem programowania, i to co się w nim robi to samodzielne progoramy lub programy dzialające w Sieci, tzw. aplety, [u]nie skrypty[/u].
Natomiast Java Script to język skryptowy i pisze się w nim skrypty - [u]skrypty JS[/u].

Ogromniasta liczba osób je myli :-[, ale dlaczego [???].

Nie pytam się czy "Java Script" a "Java" to to samo tylko:
czy "Java Scripty" a "Scrypty Javy" to nie to samo ? !!!

0

nie to nie to samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0

nie to nie to samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W takim razie wytłumacz mi czym różnią się terminy
"Java Scrypty" a "Scrypty Javy" oczywiście oprócz
kolejności słów po sobie, jestem naprawdę ciekaw

0

"Java Scrypty" a "Scrypty Javy" oczywiście oprócz
kolejności słów po sobie, jestem naprawdę ciekaw

Spróbuję to wytłumaczyć:

Jak prawie wszystko tak i to wzieło się z Angielsiego.
Java Scrypty -> tłumaczenie -> Java Scripts(tu chyba chodzi o JavaScript i jej "scenariusz ;)"),
co innego znaczy Scripts of Java (tu na pewno chodzi o Javę i jej "scenariusz ;)").

Czy reasumując:
Wyżej wymienione określenia mają na celu poinformować nas o przedmiocie rozmowy. Java jest to język programowania "wykombinowany" przez firmę Sun i interpretowany przez Java Virtual Machine (Wirtualna maszyna Javy). Jak wiadomo kod źródłowy jest częściowo kompilowany, a potem interpretowany przez PC, komóry itp. (heh ale da się rozkompilować ;)), natomiast Java Script jest to
język skryptowy interpretowany przez przeglądarki i nie jest kompilowany.

Czyli
"Java Scrypty" (Java Scripts) - odnosi się do Java Script
"Scrypty Javy" (Scripts of Java) - odnosi się do Javy

To chyba wszystko..................(P.S. nudziło mi się....)

0

Czyli
"Java Scrypty" (Java Scripts) - odnosi się do Java Script
"Scrypty Javy" (Scripts of Java) - odnosi się do Javy

ciekawe spojrzenia na sprawę, nie brałem tego pod uwagę,
acz kolwiek nadal nie czuję się do końca przekonany,
według tego co napisałeś na pliki *.PAS powinniśmy mówić
Skrypty Delphi (Scripts of Delphi), a może rzeczywiście
byłem w błędzie ? hmmm... [stuk]

0

Pliki *.PAS to raczej kod źródłowy aplikacji czyli "Source Code" pełna nazwa "Delphi Source Code" ;) małe nie dopatrzenie ;)

0

Ogulnie tak jak w HTML to większość osób robi w notatniku
Są edytory HTML wspomagające robienie stron, które też pomagają w java script, ale taki strikte do Java Script'u to jest JavaScript Builder. Polecam.

P.S.
Jest darmowy poszukaj w necie.
[diabel]
[dopisane]:
http://amigo.pop.pl/download/jsb2.exe

0

Po pierwsze nie ma takiego czegoś jak skrypty Javy, ponieważ Java nie jest językiem skryptowym tylko językiem programowania a po drugie po raz kolejny Wam mówię: nikt podręczników nie będzie przepisywał. Odsyłam do google i wpisz sobie frazę javascript ide comparison czy java ide comparision w zależności czy pytasz o JavaScript czy Javę. Po trzecie proszę nie mylić Javy z JavaScriptem. Po czwarte ja osobiście do HTML5, CSS3 i JS polecam Adobe Dreamweaver a do Javy polecam Eclipse. Mam nadzieję że wyczerpałem temat.

0

Z darmowych narzędzi to polecam atom.io (zresztą w js pisany), z niedarmowych WebStorm.
Do podglądu efektów pracy najlepsza jest przeglądarka - praktycznie każda dobra przeglądarka ma wbudowane narzędzia developerskie (oczywiście jeśli o aplikacjach webowych mówimy).

PS
Nie Java Script tylko JavaScript - jeden wyraz, no chyba, że Ci rzeczywiście o Javę chodzi, ale wątpię byś miał to na myśli.

user image

0

Ja mogę polecić, Bracket, Bluefish, Sublimetext, NotepadQQ, WebSTROM ale ten już zasobożerny.
Zastanawia mnie dlaczego wielu programistów innych języków uważa, że javascript jest pokręcony i trudny do nauki. Czy taka Java, Scala, Kotlin, Ceylon, Grovt, Vala, D, R, python, ruby ,php byłby łatwiejszy do nauki?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1