Jak połączyć styl CSS z kodem HTML używając pliku .html na kod, oraz plik .css na stronę? Używam WebStorm.

0

Cześć, zacząłem przygodę w HTML i CSS, a moje środowisko to WebStorm. Chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz, a mianowicie zrobiłem 2 pliki. Jeden .html, w którym jest jakiś kod strony, a drugi to .css, w którym będą style. Napisałem krótki styl, które zmieni mi wielkość czcionki określonego tekstu, który przypisałem sobie do klasy. W pliku .css ta klasa jest widziana, bo program mi podpowiada czy chcę ją wybrać, ale na stronie nic się nie dzieje po przeładowaniu przeglądarki. Powinienem w .html jeszcze coś dodać, ewentualnie zmienić, czy jak to powinno wyglądać? Dzięki.

W pliku .html

<section>
    <div class="pudlo">
        <p>Teskt1</p>
    </div>
</section>

W pliku .css

.pudlo {
    font-size: 40px;
    color: green;
}
2

tak w znacznikach HEAD musisz umieścić coś takiego

 <link rel="stylesheet" href="styles.css">
9

@Mateusz23: mam do Ciebie pytanie i bardzo proszę o odpowiedź. Nie traktuj tego jako ataku czy wysmiewania, po prostu czegoś nie czaje i bardzo bym chciał poznać Twoją opinię.

Pytanie, które zadałeś dotyczy totalnych podstaw. Wpisanie na Google czegoś w stylu "sposoby osadzania CSS" albo "podstawy CSS" da Ci kilka milionów wyników, z czego w 90% z nich będziesz miał odpowiedź na to, o co zapytałeś na forum.

I tak się zastanawiam, co kieruje ludźmi, którzy robią takie motywy jak Ty chwilę temu. Nie jest to raczej lenistwo, bo wydaje mi się, że więcej zamieszania i pracy wiąże się z założeniem konta na forum, stworzeniem wątku, wklejeniem fragmentu kodu i opisanie problemu, niż przejrzeniem kilku wyników z Google. Nie jest to też bezmyslność ani głupota, bo posta napisałeś zgrabnie, bez błędów, da się zrozumieć o co pytasz (wbrew pozorom jest to wyczyn, czasami piszą tu ludzie w taki sposób, że mimo, iż tekst jest po polsku, to nic z niego nie rozumiem) i ogólnie sprawiasz wrażenie osoby w miarę ogarniętej.

Naprawdę, byłbym bardzo wdzięczny, jakbyś mi to wyjaśnił, bo totalnie tego nie czaje, a ciekawość mnie zżera ;)

1

@cerrato: Lubię jak ktoś mi wskaże błędy, ewentualnie rozwiąże problem czy postara się nakierować na właściwie rozwiązanie. Wydaje mi się, że jest to po prostu bardziej interesujące i pomaga myśleć niż ślepo przeczytanie kilku linijek w Google. Akurat w tym przypadku nie było potrzeby tłumaczenia, ale często jak sam szukam informacji to właściwie wiem jedynie jak coś działa, ale kompletnie nie wiem dlaczego, a w przypadku założenia tematu mam nadzieję, że ktoś doda coś od siebie, podrzuci jakieś ciekawe źródło i będzie można coś więcej się dowiedzieć na szukany temat. Ostatnio ktoś mi podrzucił stronę W3schools, tak całkiem przypadkiem jak pytałem o jakąś pierdołę, swoją drogą całkiem o niej zapomniałem, tam może znalazłbym rozwiązanie mojego problemu :D.

2

Dziękuję, że odpisałeś :)

Co do tego, że "być może byś znalazł" - raczej na pewno, bo jak pisałem to są to zupełne podstawy, na początku każdego kursu/poradnika CSS.

W zakresie ciekawych pomysłów /opinii lub komentarzy na forum to muszę się zgodzić, często ludzie piszą tu interesujące rzeczy. Po prostu nie rozumiałem, czemu zadałeś pytanie zamiast samemu poszukać. Dla mnie pytanie na forum to taka ostateczność, gdy sam już nie mam innych opcji ;)

1

Wystarczylo wpisac w google "wstawianie styli css do pliku" bądz "dołączenie......do pliku" Nie trzeba od razu uzywac slow ktorych sie nie rozumie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1