Jak wysłać błędy przeglądarki do serwera?

0

Witam,
frontend w Angularze, serwer Spring Boot, komunikacja RESTami.
Chciałbym w jakiś sposób móc sobie logować na serwerze błędy po stronie przeglądarki. W jaki sposób to "złapać" na po stronie Angulara? No bo potem trzeba to zapewne RESTem wysłać na serwer.
Chyba, że ktoś ma jakiś inny sposób na coś takiego to chętnie się dowiem.
Zapraszam do dyskusji.

0

Czym są "błędy po stronie przeglądarki"? Mowa o błędach w parsowaniu JSa?

0
TurkucPodjadek napisał(a):

Czym są "błędy po stronie przeglądarki"? Mowa o błędach w parsowaniu JSa?

Nie jestem frontendowcem stąd przepraszam za ewentualne błędy w nazewnictwie lub niedoprecyzowanie.
Chodzi mi o błędy angulara, które można obejrzeć sobie w konsoli w narzędziach deweloperskich w przeglądarce.

0

Na gołym JS używasz try / catch:
https://www.w3schools.com/js/js_errors.asp

ew. w połączeniu z eval:
https://www.w3schools.com/jsref/jsref_eval.asp

i robisz sobie z komunikatami błędów, co chcesz.

Na Angularze się nie znam, ale dodaje do tego zapewne swoje własne komunikaty błędów, których powyższą metodą już nie złapiesz, chyba, żeby je rzucał w wyjątkach.

Hm... może by spróbować nadpisać metodę console.log jakąś własną funkcją?

1

@Freja Draco: w takim przypadku nie chodzi o try catch, tutaj trzeba zastosować globalny handler tak by nie robić za dużo nadmiarowego kodu i nie modyfikować użytkowych miejsc https://stackoverflow.com/questions/951791/javascript-global-error-handling a sam kod trzeba napisać w czystym js jak najprościej się da bo co to za kod zapisujący błędy z błędami :)

Co do angulara tutaj coś jest https://medium.com/@amcdnl/global-error-handling-with-angular2-6b992bdfb59c

Po prostu trzeba szukać pod hasłem "global error handler js/ts"

0
mr_jaro napisał(a):

trzeba zastosować globalny

W sumie racja, ale jeśli Angular raportuje swoje własne błędy po prostu przez console.log to tych angularowych już tak nie złapiesz.

1

@Freja Draco: oczywiście, że wyłapie. Patrzyłaś na linka co dałem? Dostajesz się przez wewnętrzny handler angulara.

0
mr_jaro napisał(a):

@Freja Draco: oczywiście, że wyłapie. Patrzyłaś na linka co dałem? Dostajesz się przez wewnętrzny handler angulara.

Dzięki, o coś takiego mi chodziło.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1