Wątek zablokowany 2015-12-16 16:02 przez dzek69.

[HTML][CSS] zawijanie wierszy

0
<table>
  <tbody>
    <tr>
      <td rowSpan="1" colspan="3">1</td>
    </tr>
    <tr>
      <td rowSpan="1" colspan="3">2</td>
    </tr>
    <tr>
      <td></td>
      <td rowSpan="4" colspan="1">3</td>
      <td rowSpan="4" colspan="1" >tutaj jakis dlugi tekst</td>
    </tr>
    <tr>
      <td></td>
    </tr>
    <tr>
      <td rowSpan="2" colspan="1">5</td>
    </tr>
    <tr>
    </tr>
    <tr>
      <td rowSpan="1" colspan="3">6</td>
    </tr>
    <tr>
      <td rowSpan="1" colspan="3">7</td>
    </tr>
  </tbody>
</table>

jak zrobic, zeby tekst w miejscu, gdzie teraz jest "tutaj jakis dlugi tekst" byl zawijany?. dla krotkich tekstow jest dobrze, ale jak wrzucam cos dlugiego to mi leci w prawa strone i kupowato to wyglada. chce miec kontrole nad szerokoscia komorki.

tutaj jakis dlugi tekst nic nie daje.
0
Karolaq napisał(a)

<td rowSpan="4" colspan="1" >tutaj jakis dlugi tekst</td>

<td rowSpan="4" colspan="1" ><div style="width=100px">tutaj jakis dlugi tekst</div></td>

0

no taki problem, ze nie. dobra, daje linka do strony. http://62.29.149.112/~karolaq/ . moze zle przepisalem kod strony. dodatkowo jesz tu jest css, wiec moze cos zwalilem.

0

Jest roznica miedzy tutaj jakis dlugi tekst a tresctresctresctresctresctresctresctresctresctresc bo to jest jeden wyraz i nie mozna go przelamac...

0
piechnat napisał(a)

Jest roznica miedzy tutaj jakis dlugi tekst a tresctresctresctresctresctresctresctresctresctresc bo to jest jeden wyraz i nie mozna go przelamac...

chyba że funkcją php którą kiedyś Piechnat napisał :D

0
piechnat napisał(a)

Jest roznica miedzy tutaj jakis dlugi tekst a tresctresctresctresctresctresctresctresctresctresc bo to jest jeden wyraz i nie mozna go przelamac...

Hmmm... Nie próbowałem, ale może style i:
margin-left i margin-right?

0

W CSS jest to chyba niemożliwe do zrobienia. Możesz użyć funkcji wordwrap():

$tekst = wordwrap($tekst, 50, " ", 1);

Po 50 znakach funkcja wstawia do tekstu spacje, która przełamuje tekst i "zawija".

Innej metody nie znam i nie wiem, czy istnieje ;)

0
piechnat napisał(a)

Jest roznica miedzy tutaj jakis dlugi tekst a tresctresctresctresctresctresctresctresctresctresc bo to jest jeden wyraz i nie mozna go przelamac...

Jest do tego taki znak (czy cos, bo nie wiem jak to nazwac :P) &shy;. Nawet jak sie go uzywa, to ladnie dodaje pauze na koncu przelamania wyrazu :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1