[CSS] [JS] i przegladarki

0

testuje strone na IE6, Opera8, Mozilla1.7 i oto co znalazlem.


CSS:

A:hover { BACKGROUND-COLOR=#414243;}

nie obsluguje: opera, mozilla

.opis { BORDER:1 SOLID #505152;}

nie obsluguje: mozilla


JS

kolory suakow

nie obsluguje: mozilla

opis w pasku stanu: <A href="..." onMouseover="write_it('News');return true;" onMouseout="write_it('');return true;">News</A>

nie osluguje: opera

jak zmusic opere i mozille aby wykonala CSS, ewentualnie jakie podobne efekty dzialaja w tych przegladarkach?

0

Zamień
A:hover { BACKGROUND-COLOR=#414243;}
Na
a:hover { background-color: #414243; }

Zamień
.opis { BORDER:1 SOLID #505152;}
Na
.opis { border: 1px #505152 solid; }

kolory suakow

nie obsluguje: mozilla

I bardzo dobrze... Nieumiejętnie wykorzystane tylko przeszkadzają. Zresztą opera też ich w całości nie obsługuje (tylko ogólny kolor, a nie wszystkie cienie itd.).

0
Singoo napisał(a)

A:hover { BACKGROUND-COLOR=#414243;}

Na moim Firefoksie takie coś działa. Oczywiście napisane w sposób prawidłowy: a:hover { background-color: #414243; }

.opis { BORDER:1 SOLID #505152;}

używaj jednostek przy wartościach. To co podałeś nie działa, ale takie coś: .opis { border: 4px solid #505152; } już jak najbardziej.

kolory suakow
nie obsluguje: mozilla

A Opera obsługuje? Aż dziwne. To pseudostandard Microsoftowy jest, nie ma co tego używać.

opis w pasku stanu: <A href="..." onMouseover="write_it('News');return true;" onMouseout="write_it('');return true;">News</A>

nie osluguje: opera

tu nie pomogę, nie znam JS. Ale pewnie się nie używa Write.it tylko document.cośtam :)

jak zmusic opere i mozille aby wykonala CSS, ewentualnie jakie podobne efekty dzialaja w tych przegladarkach?

Pytanie brzmi - jak prawidłowo pisać CSS, aby wszystkie przeglądarki to rozumiały :)

[dodane]
ech, Sebek, wyprzedziłeś mnie.

0

A Opera obsługuje? Aż dziwne. To pseudostandard Microsoftowy jest, nie ma co tego używać.

Obsługuje chyba dwa czy trzy atrybuty, a nie tak jak IE full wypas - czyli nie zrobisz raczej w Operze całego czarnego paska - tylko nadasz jakiś ciekawy odcień mu.

Pytanie brzmi - jak prawidłowo pisać CSS, aby wszystkie przeglądarki to rozumiały.

Juup... http://www.corecss.com/properties/full-chart.php

Ps. Zawsze jestem szybki ;-)

0

z tym A:hover i = zamiast : to oczywiscie niedopatrzenie, ale juz

A{ WIDTH:106px; HEIGHT:16px;}
nie dziala na opera i mozilla, BACKGROUND-COLO:#414243 jest tylko pod tekstem.


przypominam, z czym walcze

A{ WIDTH:106px; HEIGHT:16px; BACKGROUND-COLOR:#414243;}

nie dziala (width i height) na opera i mozilla, kolor tla jest tylko pod tekstem, a nie o okreslonej szer. i wys.

jak wypisac tekst na pasku stanu pod opera.

0
Singoo napisał(a)

nie dziala (width i height) na opera i mozilla, kolor tla jest tylko pod tekstem, a nie o okreslonej szer. i wys.

nie nie dziala, tylko tak jest wlasnie poprawnie, IE jest nie zgodny ze standardami wiec Ci to realizuje...

Singoo napisał(a)

jak wypisac tekst na pasku stanu pod opera.

robi sie to tak: window.status = 'tekst' tyle ze mi to dziala pod wszystkimi przegladarkami z wyjatkiem Opery, no ale mam wersje 7, moze Opera 8 to kupi...

0
piechnat napisał(a)
Singoo napisał(a)

nie dziala (width i height) na opera i mozilla, kolor tla jest tylko pod tekstem, a nie o okreslonej szer. i wys.

nie nie dziala, tylko tak jest wlasnie poprawnie, IE jest nie zgodny ze standardami wiec Ci to realizuje...

True, true... Ale jak się umieści w jakimś div to można dla diva nadać. Ew. przy użyciu float: xxxx to również brane są pod uwagę width i height. I prawdopodobnie (nie sprawdzałem) przy ustawieniu a { display: block; } też powinno załapać.

0
piechnat napisał(a)
Singoo napisał(a)

jak wypisac tekst na pasku stanu pod opera.

robi sie to tak: window.status = 'tekst' tyle ze mi to dziala pod wszystkimi przegladarkami z wyjatkiem Opery, no ale mam wersje 7, moze Opera 8 to kupi...

Opera tak samo ja FF "kupią" ted kod pod warunkiem, że user nie zablokował tej opcji w przeglądarce. Obie mają możliwość wyłączenia podmiany tekstu na pasku stanu za pomocą javascript...

0

dzieki za wszystkie odpowiedzi :), ale mam jeszcze jedno pytanie - czy mozna w css obslugiwac zdarzenia np. onmouseover, bo mi to nie wychodzi, a bez sensu jest wypisywanie to przy kazdym

itd..

0

nie. ale możesz do prostych zmian stylu używać pseudoelementu (a możę pseudoklasy?) :hover do róznych rzeczy, nie tylko do :)

0

mozesz tez przy pomocy JavaScript'u paroma liniami kodu przypisac mouseover dla duzej ilosci elementow... np.:

&lt;script>
  onload = function() {
    var tags_a = document.getElementsByTagName('a')
    for (var i = 0; i < tags_a.length; i++) {
      tags_a[i].style.color = 'blue'
      tags_a[i].onmouseover = function() { 
        this.style.color = 'red' 
      }
      tags_a[i].onmouseout = function() { 
        this.style.color = 'blue' 
      }
    }
  }
</script>
<a href="">Link 1</a>
<a href="">Link 2</a>
itd...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1