problem z kodowaniem polskich liter w bazie

0

Witam
Problem jest dość pilny. Dziś przed południem administratorzy serwera, na którym znajduje się prowadzonja przeze mnie strona, zmienili oprogramowanie i teraz niepoprawnie wyświetlane są polskie litery. W mailu od administratora otrzymałem informację żeby w zapytaniu pobierającym dane wstawić

$result = mysql_query ("SET NAMES latin2");

Nie bardzo rozumiem w którym miejscu to ma być wstawione. Przed właściwym zapytaniem w w samym zapytaniu? Jeżeli to drugie to jak teraz ma wyglądać zapytanie? Np. tak:

"SELECT * FROM tabela SET NAMES latin2 WHERE cos_tam" ?

Proszę o radę.

0
waldini napisał(a)
"SELECT * FROM tabela SET NAMES latin2 WHERE cos_tam" ?

Tak nie ma sensu :). Wykonaj zapytanie ktore podal Ci admin raz po polaczeniu sie z baza. Powinno dzialac.

0

Jeśli dobrze zrozumiałem to powinno być coś takiego:

mysql_connect ($host, $uzytkownik, $haslo);
mysql_select_db ($nazwabazy);
$result = mysql_query ("SET NAMES latin2");

$zapytanie = mysql_query ("SELECT * FROM tabela;");

Prosił bym o mały przykładzik.


Juz działa [browar] . Dzięki za zainteresowanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1